Новости

Единаесет доктори на специјализација во Белград и во Загреб

Единаесет доктори на специјализација во Белград и во Загреб

Единаесет доктори ќе заминат на специјализација во Белград и во Загреб, каде што ќе ги усовршуваат знаењата и искуствата во седум различни медицински области – дигестивна хирургија, офталмологија, гинекологија и акушерство, анестизиологија, трауматологија, интерна медицина и општа хирургија. – Десет доктори ги испраќаме на специјализација во Србија и една докторка ја испраќаме на специјализација во Хрватска. Ова […]

Објавено на April 19, 2016 Повеќе →
Комплетно реновирање и современа медицинска опрема за Здравствената станица Железара

Комплетно реновирање и современа медицинска опрема за Здравствената станица Железара

Здравствената станица Железара е комплетно реновирана, инфрастуктурно е подобрена со реконструкција на сите тоалети, ходници, шалтери и ординации, изјави при посетата министерот за здравство Никола Тодоров, посочувајќи дека се набавени нови дигитален рендген апарат и биохемиски анализатор, како и мамограф што одлично функционира и веќе само во делот на скринингот се направени 600 прегледи. – Со […]

Објавено на April 19, 2016 Повеќе →

Најнови

Отворен нов пункт на ИМП во општина Чучер Сандево

Отворен нов пункт на ИМП во општина Чучер Сандево

Нов пункт на Итна медицинска помош (ИМП) е отворен во општина Чучер Сандево, која опфаќа 14 населени места со 20.000 жители. Станува збор за осми по ред пункт на ИМП на подрачјето на Скопје. Пунтот е лоциран во амбулантата Сандево, ќе работи 24 часа, ќе има по еден тим и едно возило. Министерот за здравство […]

Објавено на April 11, 2016 Повеќе →
Одбележан Светскиот ден на здравјето

Одбележан Светскиот ден на здравјето

Голем број инвестиции во здравствената инфраструктура, набавена нова најсовремена опрема за здравствените установи и дополнителна едукација на здравствените работници во најразвиените системи во Европа, САД, Австралија, Кина и Јапонија. Ова е реализираното во здравството на кое се осврна министерот за здравство Никола Тодоров на одбележувањето на 7 април, Светски ден на здравјето, што се одржа во […]

Објавено на April 8, 2016 Повеќе →
ЈАВЕН ОГЛАС  за запишување кофинансирана приватна специјализација за доктори на медицина вработени во приватни здравствени установи, други правни лица и невработени за 2016 година

ЈАВЕН ОГЛАС за запишување кофинансирана приватна специјализација за доктори на медицина вработени во приватни здравствени установи, други правни лица и невработени за 2016 година

РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА МИНИСТЕРСТВО ЗА ЗДРАВСТВО   ЈАВЕН ОГЛАС за запишување кофинансирана приватна специјализација за доктори на медицина вработени во приватни здравствени установи, други правни лица и невработени за 2016 година   Врз основа на  член 150-г од Законот за здравствена заштита („Службен весник на Република Македонија“ бр. 43/12, 145/12, 87/13, 164/13, 39/14, 43/14, 132/14, 188/14, […]

Објавено на April 6, 2016 Повеќе →
Амбулантата во Маџари целосно реконструирана и со нов лик по 50 години

Амбулантата во Маџари целосно реконструирана и со нов лик по 50 години

Амбулантата во Маџари е комплетно реконструирана. По 50 гдини откако е изградена доби целосно нов лик. Инвестицијата е на Здравствен дом, а со неа се подигнува квалитетот на здравствени услуги за пацинетите од овој регион. Реконструираната амбуланта ја посети министерот за здравство Никола Тодоров заедно со директорката на Здравствен дом – Скопје Татјана Баевска Вучковиќ […]

Објавено на April 4, 2016 Повеќе →
Донесен правилник за надомест на дел од трошоците на подвижните аптеки

Донесен правилник за надомест на дел од трошоците на подвижните аптеки

Министерството за здравство во соработка со Агенцијата за лекови и медицински средства донесе правилник во кој се предвидува надоместување на дел од трошоците на подвижните аптеки со што се очекува да се зголеми конкуренцијата и интересот и на тој начин да се покрие целата територија на Република Македонија со подвижни аптеки. Проектот „Подвижни аптеки“ е […]

Објавено на April 4, 2016 Повеќе →