Огласи

Распишан оглас за 10 специјализации во Клиничкиот центар во Белград

Распишан оглас за 10 специјализации во Клиничкиот центар во Белград

Министерството за здравство денеска (вторник-17.03) распиша оглас за испраќање 10 доктори по општа медицина вработени во јавно здравство на специјализација во Клиничкиот центар во Белград. Со тоа практично продолжува реализација на проектот за испраќање 70 доктори од Република Македонија на специјализација во странство. Испраќањето 10 македонски лекари на специјализација во Клиничкиот центар во Белград е договорено на […]

Објавено на March 16, 2015 Повеќе →

Јавен повик за едукација во Hadassah-hebrew во Ерусалим

    МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ЗДРАВСТВО објавува ЈАВЕН ПОВИК за искажување интерес за стручно усовршување-кратка едукација (3-4 месеци) во Универзитетскиот медицински Центар Hadassah-hebrew во Ерусалим, во следните медицински области: – Анестезија, реанимација и интензивно лекување – Ургентна медицина – Васкуларна хирургија – Торакална хирургија – Педијатриска кардиологија – Неонатологија – Неврологија – Неврохирургија – Урологија – […]

Објавено на January 21, 2015 Повеќе →

Најнови

Одржана работна средба за организирање јога-курсеви за бремени жени во повеќе градови во државата

Одржана работна средба за организирање јога-курсеви за бремени жени во повеќе градови во државата

Секторот за превентивна здравствена заштита во Министерството за здравство, на 23 март одржа состанок со д-р Благоја Ѓорѓиески, претседател на Јога сојузот на Македонија и професори од Школата за обука на наставен кадар, Ванчо Тасески и Томе Биновски, потпретседател на Сојузот, на тема дефинирање на активности за почнување со зедничка соработка на Министерството за здравство и […]

Објавено на March 26, 2015 Повеќе →
За една година направени 53 интервенции на Клиниката за државна кардиохирургија

За една година направени 53 интервенции на Клиниката за државна кардиохирургија

 Универзитетската клиника за кардиохирургија во Скопје денеска одбележа една година од првата интервенција, извршена на 19 март 2014 година, каде досега успешно се направени 53 интервенции. По повод една година од првата интервенција на Државната кардиохирургија, министерот за здравство Никола Тодоров денеска ги посети новите простории на оваа јавна здравствена установа, кои се наоѓаат во зградата на Клиниката […]

Објавено на March 19, 2015 Повеќе →
Поголема грижа за дијабетичарите, цел на Националната комисија за дијабетес

Поголема грижа за дијабетичарите, цел на Националната комисија за дијабетес

Националната комисија за дијабетес, која функционира еден месец, напоредно со Регистарот за дијабетес и интегрирањето на податоците за лицата со дијабетес во Мој Термин, ќе овозможи натамошно подигнување на нивото на квалитетот на грижата за лицата со дијабетес. Комисијата ја следи имплементацијата на стручните упатства за медицина базирана на докази од областа на дијабетес, како и […]

Објавено на March 18, 2015 Повеќе →
Објавен најголемиот тендер за набавка на 606 лекови за потребите на јавните здравствени установи

Објавен најголемиот тендер за набавка на 606 лекови за потребите на јавните здравствени установи

Министерството за здравство го објави најголемиот тендер досега за набавка на 606 лекови за потребите на јавните здравствени установи во државата. Набавката е објавена веќе на електронскиот систем за јавни набавки, како и со меѓународна објава во официјалното списание за јавни набавки на ЕУ. Ова денеска на прес-конференција го истакна министерот за здравство Никола Тодоров, […]

Објавено на March 17, 2015 Повеќе →
Комисијата за заразни болести со противепидемиски мерки поради појавата на туларемија

Комисијата за заразни болести со противепидемиски мерки поради појавата на туларемија

Комисијата за заразни болести при Министерството за здравство ја разгледа актуелната епидемиолошка состојба со појавата на заболувањето туларемија во државата и ги донесе следните мерки и заклучоци: – Државниот санитарен и здравствен инспекторат да ги задолжи општините да спроведат дератизација на канализациските мрежи во градовите со посебен фокус на Гостивар, Тетово, Берово, Велес, Свети Николе, Струмица, […]

Објавено на March 17, 2015 Повеќе →